[English] [Početak] [O glazbi] [Popis pjesama] [Festival] [Recepti] [FAQ] [Zasluge] [Pošta]
Valid XHTML 1.0!

O ovoj stranici

To je najstarija web stranica o dalmatinskoj kulturi i klapskoj pjesmi. Stvorena je još 1997. godine, kad su dobri skeneri bili rijetki, a za skinuti glazbu s nosača zvuka trebalo je posjetiti na Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva... Otad stranica se nije puno mijenjala. Nakon što je stranica od 2001. do 2014. udomio javni poslužitelj CARNeta, sad je dio moje osobne stranice. Dok god posjetitelji nastave čitati, stranica će ostati dostupna. Dakle, uživajte u stranici i uživajte u klapskoj pjesmi!

Predgovor

Dalmacija nisu samo prekrasne plaže i sunčano nebo. Dalmacija je prije svega domaće stanovništvo i jedinstvena kultura koju oni sačinjavaju: dalmatinske pjesme sa specifičnim dalmatinskim dijalektom, dalmatinska arhitektura i dalmatinska kuhinja. Upoznajmo se s nekima od tih jedinstvenih vrijednosti!

Namjera tih stranica je prikazati sve kulturne segmente. Ali ne na znanstveni, suhoparan nacin. Dapače, želja mi je otkriti i približiti te vrijednosti svima Vama, posebno onima kojima ta kultura nije domaća.

No zasad samo je raspoloživ samo najistaknutiji i najjedinstveniji segment - dalmatinska vokalna glazba. Te stranice su, kao uostalom i sve ozbiljne, živahne stranice, neprestano pod doradom, pa Vas molim za strpljenje i razumjevanje!

Osnovne činjenice

Dalmacija je hrvatska priobalna pokrajina. Jer je na sjeveru zatvara Dinarski lanac, a na jugu Jadransko more, ona je uvijek održavala specifičnu kulturu. Dva utjecaja su značajna. Prije nego što su se hrvatska plemena ovdje naselila, regija je bilo visoko kultivirano rimsko poručje. Zato tu susrećemo dominantne slavenske (hrvatske) i slabije romanske (talijanske) komponente, kad su jezik, glazba i arhitektura u pitanju.